Milas Belediyesi 10’uncu Sanat Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen ve iki oturum halinde gerçekleşen Turhan Selçuk’un Sanatı Sempozyumu tamamlandı.
12. Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nda ödüller sahipleriyle buluştu
Sempozyum öncesinde yarışmaya başvuran karikatürler arasından seçilen eserlerin yer aldığı sergi açılışı yapıldı.
22 Ekim Cumartesi günü saat 20.00’de Belediye Evlendirme Salonu’nda gerçekleşen sergi açılışında konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat; Milas Belediyesi’nin karikatür alanında Türkiye’nin en zengin koleksiyonuna sahip bir kuruluş olduğunu vurguladı. Uluslararası düzeyde hazırlanan yarışmada emeği geçen tüm isimlere teşekkür ettiğini de sözlerine ekleyen Başkan Tokat “Yarışmaya başvuran tüm eserlerimiz arşivleniyor. İçlerinden seçilenlerle her yıl katalog oluşturuyoruz. Bu kataloglarımız meraklılarına ücretsiz olarak verilmektedir. Karikatür yarışmasını her yıl geliştirerek sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Aldığımız karar doğrultusunda bu sene birinci olan Esmaeil Babaei seneye jüride yer alacaktır. Diğer yıllarda da bu işleyişi sürdüreceğiz.” dedi.
Programda jüri görevini üstlenen isimlere teşekkür plaketi de verildi. Jüride yer alan isimlerden Başkan Tokat’a Başkan Yardımcısı Harun Reşit Çavuşoğlu, Ruhan Selçuk’a Elif Tokat, Kamil Masaracı’ya Meclis Üyesi Murat Yazar, İzel Rozental’a Meclis Üyesi Şakir Özdemir, Zeynep Gargi’ye Meclis Üyesi Cüneyt İlter, Sevda Deniz Anıl’a Meclis Üyesi Ali Rıza Öner, Yoshiaki Yokota’ya Meclis Üyesi Cemil Zeybek, Hayati Boyacıoğlu’na Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bekir Güney ve Mehmet Nergiz’e Paşalar Mahallesi Muhtarı Recep Panay tarafından teşekkür plaketleri verildi.
“Abdülcanbaz Bizim İdeal Tipimiz”
Karikatüre, sanata, edebiyata kendini adamış önemli isimlerin katıldığı sempozyumun ikinci gününde Şair Halim Şafak Şanlıdağ moderatörlüğünde Karikatürist İzel Rozental ‘Turhan Selçuk’un Editoryal Karikatüründe Stereotipler, Klişeler’, Gazeteci-Yazar Zeki Coşkun ‘İmgesel Bir Otoportre Olarak Abdülcanbaz’ ve Şair Oktay Yivli ‘Turhan Selçuk’ta Çizgi Anlatıbilimsel Yaklaşım’ konularında konuşmalarını gerçekleştirdi.
Sempozyumda ana hatlarıyla Karikatürist İzel Rozental, “Turhan Selçuk’a sahip olduğu için Milas mı şanslı, yoksa Milas’ın Turhan Selçuk’a bu denli sahip çıkması nedeniyle Turhan mı şanslı bilemiyorum. Değerli Muhammet Tokat’a ve Ruhan Hanım’a bu noktada çok şey borçluyuz.”;
Gazeteci-Yazar Zeki Coşkun, “Biz iki gündür aynı isimden bahsediyoruz. Turhan Selçuk ve Abdülcanbaz. Bu herkese nasip olmayacak bir durumdur. Abdülcanbaz yaratıcısından bağımsız yaşayan bir karakterdir. Keşke Turhan Selçuk yaşasaydı ve Abdülcanbaz’ın ne yaptığını öğrenebilseydik.”;
Şair Oktay Yivli, “Turhan Selçuk gibi halkçı bir sanatçı ile karşı karşıyayız. Abdülcanbaz, 1957’de Milliyet için çizilmeye başlıyor. Selçuk, başlangıçta Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz’dan yardım alır. Sonrasında sadece kendisi kaleme alır. Abdülcanbaz’ın bu kadar sevilmesinin sebebi bizim ideal tipimiz olmasıdır.” diye konuştu.
İzel Rozental, Fahri Hemşehri
Sempozyumun ardından iki gün boyunca sunum yapan isimlere Başkan Tokat tarafından teşekkür plaketleri ve çiçekleri takdim edilirken Belediye Meclisi’nin kararıyla Fahri Hemşehrilik kararı alınan İzel Rozental’a “Aramıza hoş geldiniz” denilerek Fahri Hemşehrilik Beratı sunuldu.
“İçi dolu, huzur dolu bir program”
Sempozyumun sonunda genel bir değerlendirme yapan Başkan Tokat; “Sanat ve Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen etkinlikler bizler için uzun bir yürüyüştü. Halim Şafak Şanlıdağ hemşehrimizin yetenek ve birikimleriyle bu noktaya geldik. İki gün boyunca içi dolu dolu geçen, huzur dolu bir program oldu. Türkiye’nin ve dünyanın değişik yerlerinden isimler bu iş için buraya geldi. Bu anlamda da içime fazlasıyla sinen bir çalışmaydı.” dedi.
Sempozyuma katılan tüm konuklarla birlikte çekilen hatıra fotoğrafının ardından 12. Turhan Selçuk Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni ve Turhan Selçuk’un Sanatı Sempozyumu programı sona erdi.