Sürdürülebilir Kadın Sanat Kooperatifi - SUSAKO ve İngiltere merkezli TB Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler Merkezi - C4CCI ortaklığında düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam İçin Sanat Workshop ve Dijital Artist Rezidans Programı sergisi DÖNGÜ, sanatseverl
Dijital Sanat ve İleri Dönüşüm DÖNGÜ Sergisinde Buluştu
British Council’ın Yaratıcı İşbirlikleri Hibe Programı desteğiyle, Sürdürülebilir Kadın Sanat Kooperatifi - SUSAKO ve İngiltere merkezli TB Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler Merkezi - C4CCI ortaklığında düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam İçin Sanat Workshop ve Dijital Artist Rezidans Programı sergisi DÖNGÜ, 26 Mart’ta sanatseverlerle buluştu.
DÖNGÜ, Aralık 2024’te gerçekleşen Dijital Sanatçı Rezidansı ve İleri Dönüşüm Atölyesi’ne katılan 12 kadın üretici ve 6 dijital sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Endüstriyel atıkların sanatsal ifadeye dönüşmesini ve dijital sanatla iç içe geçmesini sağlayan sergi, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve toplumsal etkiyi bir araya getiren öncü bir yaklaşım sunuyor.
Sergide, SUSAKO Kurucusu Naciye Özdemir ve kooperatif eğitmenleri eşliğinde çalışan ileri dönüşüm sanatçılarının metal, pleksi, porselen ve ahşap gibi atık malzemelerden ürettiği eserlerile dijital sanat alanında çalışan sanatçıların video enstalasyon, dijital ses, baskı ve dijital resim teknolojileriyle oluşturduğu eserleryer alıyor. Sanatçılar, İzmit’in seslerini ve çevresel dinamiklerini merkeze alarak, endüstriyel kirliliğe vurgu yapan videoart ve ses enstalasyonları ile dijital haritalama tekniklerinden oluşan yenilikçi eserler üretti.
Açılışın ardından düzenlenen “Dijital Sanat, Sürdürülebilirlik ve İleri Dönüşüm” panelinde, Doç. Dr. Safiye Başar, Dr. Ezgi Şen Atiker ve Dr. Ayla Torun, sanatın sürdürülebilirlik ve yeni teknolojilerle kesişimine dair değerlendirmelerde bulundu.
Kocaeli Üniversitesi GSF Seramik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Safiye Başar, sürdürülebilirlik kavramı ve sanatla keşişimi hakkında bilgi verdi. Sanatta sürdürülebilir uygulamalarını ele alarak, çevresel farkındalığın sanat aracılığıyla artırılabileceğini vurguladı. İstanbul Atlas Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve sergininküratörü Dr. Ayla Torun, teknolojik gelişmelerin görsel sanat üzerindeki dönüştürücü etkisini örneklerle açıkladı. 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve dijital sanatçı Dr. Ezgi Şen Atiker, yapay zeka uygulamalarının dijital sanat üretimindeki rolü ve çevresel etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
İzmit Belediyesi ve Uğur Okulları’nın mekan sponsorluğu ve teknik katkılarıyla gerçekleştirilen Döngü sergisi, 1 Nisan’a kadar 10:00 – 18:00 saatleri arasında İzmit’te, Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi'nde ziyarete açık olacak. Online olarak da (c4cci.com/loop-exhibition - susako.com/sergi - youtube.com/@LOOPExhibition adreslerinde) erişime açık kalacak.
Sergi Detayları:
Tarih: 26 Mart – 1 Nisan 2025 Yer: Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi, İzmit Online Sergi: Online Sergi: c4cci.com/loop-exhibition I susako.com/sergi I youtube.com/@LOOPExhibition