Dünya

Dünya Bebekleri Sergisi’nde son günler!

Rahmi M. Koç Müzesi’nde, oyuncak bebeklerin antik çağdan bugüne uzanan hikayesini anlatan Dünya Bebekleri Sergisi, 31 Aralık’ta sona eriyor.

3 Aralık 2022 Saat: 21:33
Dünya Bebekleri Sergisi’nde son günler!
Dünya Bebekleri Sergisi’nde son günler!

Dünya Bebekleri Sergisi’nde son günler!

Bebeklerin farklı dönemlerdeki kullanım amaçlarını ve yüzyıllar içinde bebek sanayisinin geçirdiği büyük dönüşümü gözler önüne seren sergi hem el yapımı hem sanayi ürünü 2 bin 500 bebek ile çok özel bir seçki sunuyor

18’inci yüzyıl ahşap bebeklerinden Anadolu’nun bez bebeklerine, Asya ve Afrika inanç bebeklerinden moda bebeklerine, hatta Uzakdoğu’nun ipek elbiseli festival bebeklerine kadar çok özel bir seçki ile Dünya Bebekleri Sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde son ziyaretçilerini bekliyor. Eylül 2021’den bu yana 80 ülkeden 2 bin 500 bebeği bir arada sunan sergi, henüz ziyaret edemeyenler ve yeniden görmek isteyenler için aralık ayının sonuna kadar açık kalmaya devam edecek.

Antik çağlardan 21’inci yüzyıla kadar insanın kendi benzeri olarak biçimlendirdiği, inanç ve kültür objesi, aynı zamanda da çocukların oyuncağı bebekler birer sosyolojik unsur, sanat yapıtı ve seri üretim ile birlikte de oyuncak endüstrisinin önemli bir kolu…

Müzenin kurucusu Rahmi M. Koç’un öncülük ettiği, üç yıla yayılan kapsamlı ve titiz bir hazırlık sürecinin ardından hayata geçirilen Dünya Bebekleri Sergisi, hem bebek kavramının tarih öncesinden bu yana kullanım amaçlarını anlatıyor hem de yüzyıllar içinde bebek sanayisinin geçirdiği büyük dönüşümü ziyaretçilerin deneyimine açıyor.

Tarih öncesinden bugüne: Dikkat bebek var!

Batı’da, Orta Çağ’da cadılıkla ilgili kullanılan balmumu bebekler varken, Rönesans ile birlikte soylu kadınların moda merakı için yapılan, süslü dantelli elbiseleri olan ahşap bebekler ortaya çıkıyor. Farklı coğrafyaların yerel halklarının geleneksel yöntemlerle elde ürettiği bebekler, sanayi devrimiyle birlikte yerini büyük fabrikalarda porselen ve plastikten seri üretilen, daha ucuza mal edilen bebeklere bırakıyor.

Dünya Bebekleri Sergisi’nde 18’inci yüzyılın başlarına tarihlenen İngiliz üretimi, el yapımı, tamamen ahşaptan ve eklemli olarak yapılmış bebekten çocuk oyuncağı olmasının ötesinde meraklı yetişkinler için değerli bir koleksiyon parçası olan Barbie’lere, her yörenin kendi giyim kuşam ve geleneklerini temsil eden folklorik bebeklerden Budizm inancını benimseyen Japonya ve Çin’de yüzyıllardır popülerliğini koruyan hacıyatmaz şeklindeki Daruma bebeklere kadar çok çeşitli objeler görmek mümkün.

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile halihazırda 11 bin 250 m2'lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. Müze, salı-cuma 09.30 – 17.00, cumartesi-pazar 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız