DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Tisan Koyu’nun yapılaşmaya açılması konusundaki endişelerini dile getirdi. Tisan Koyu rant hırsına kurban edilmemelidir! dedi.
Ekmen, Tisan Koyu rant hırsına kurban edilmemelidir!
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Nil RTV’de Nil Sezer’in sunduğu 'Perspektif' programına konuk oldu. Programda Türkiye gündeminin yanı sıra Mersin'e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tisan Koyu rant hırsına kurban edilmemeli!
Tisan Koyu’ndaki inşaat çalışmaları hakkında sorulan soruya cevap veren Ekmen, “Tisan, yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı güzellikteki koylarından biri. Olağanüstü bir denizi ve coğrafyası var. İster marina ister başka bir yapılaşma olsun; her türlü müdahalenin hukuka, kanuna ve çevreye uygun olması gerekir. Bu bölgelerde elbette yapılaşmalar olacaktır, turistik alanlar açılacaktır, insanların ilgisi artacaktır. Ancak yapılaşmanın mutlaka çevreyle uyumlu ve sürdürülebilir bir turizm anlayışı çerçevesinde planlanması gerekiyor. Bugün drone ile Mersin’in bazı sahil bölgeleri görüntülense, ortaya oldukça çirkin manzaralar çıkabilir. Tisan, Melleç ve Kargıcık gibi bakir alanların da aynı akıbete uğramaması için dikkatli olunmalı. Çünkü bu bölgelere er ya da geç yapılaşma gelecektir. Önemli olan, bu yapılaşmanın çevreye zarar vermeyen, nitelikli ve uzun vadeli planlarla hayata geçirilmesidir. Eğer bu bölgelerde yalnızca 3-5 kişiye rant sağlayacak yatırımlara izin verirseniz, kısa vadede kazanç sağlansa bile, uzun vadede bölge cazibesini kaybeder; o binalar da çirkin birer yığıntıya dönüşür. Devletin hırsı, şehveti, oburluğu ve gözü doymazlığı değil; hukuk, çevre ve gelecek nesillerin hakları rehber olmalıdır. Bu sadece turizm değil; çevre, tarım ve üretim gibi tüm alanlar için geçerli bir yaklaşım olmalıdır” diye konuştu.
Kıstak (bir yarımadayı karaya bağlayan dar kara parçası) oluşumu ve açıktaki adalar sayesinde doğal liman özelliği bulunan kentte, kıstağın doğu ve batı tarafında iki liman bulunmaktaydı. Limanlar arasında gemilerin geçebilmesi için de küçük bir kanal açılmıştır. Zamanla Arap korsanların akınları nedeniyle kent terk edilmiş ve unutulmuştur.
Tisan’da günümüze kalan eserler arasında en önemlisi Bizans döneminden kalma bazilika planlı kilise kalıntısıdır. Bu kilisenin mozaikleri günümüze kadar ulaşmıştır ve bu nedenle Mozaikli Kilise olarak da bilinmektedir. Mozaiklerdeki bitki ve hayvan motiflerinin yanı sıra bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeye göre kilisenin adı St. Pantelon Kilisesidir. Mozaik ve motiflerin tamamı açığa çıkarılmamış olup, üzerleri koruma amaçlı kumla örtülmektedir. Mozaiği görmek için kumları temizleyerek üzerini açmak gerekmektedir.
Tisan’ın tekrar bulunmasının da ilginç bir hikayesi vardır. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında buranın üzerinden helikopterle geçen bir albay manzaradan çok etkilenmiş ve kendisinin girişimleriyle kurulan bir kooperatif buradaki beyaz villaları inşa etmiştir. Tisan’dal ikamet edenleri genel olarak Ankaralı memur aileleri oluşturmaktadır. Sit alanı olması nedeniyle burada herhangi bir otel vb. tesis bulunmamaktadır.
Tisan’ı çok ünlü ve gözde yapan özelliği tarihinden çok plajlarıdır. Kıstak yapısı nedeniyle doğuda ve batıda iki plajı bulunmaktadır. Doğudaki plaj taşlık, çabuk derinleşen ancak bu sayede berraklığı ve rengiyle insanları büyüleyen bir yapıdadır. Genellikle yüzmeye gelenler tarafından burası tercih edilmektedir. Batıdaki plaj ise kumluk, yavaş yavaş derinleşen, bu nedenle daha çok çocuklu aileler ve kalabalık sevmeyenler tarafından tercih edilmektedir. Tisan’ın denizi farklı mavilikteki tonu, ve berraklığının yanı sıra deniz canlılarının çokluğu ve çeşitliliğiyle de bambaşkadır. Buraya gelenlerin gözlük ve şnorkel getirmeleri kendilerine keyifli bir deneyim yaşatacaktır.
2006’da Dünyanın en temiz 13. Koyu seçilen koy bu özelliğini nispeten ulaşımının zor olması ve akıntıların buraları temizlemesini sağlar. Taşucu’ndan kalkan tekne turlarında da ana duraklardan birisi bu koy olup, tekneler doğu tarafındaki koyun açıklarında yüzme molası vermektedir.
Tisan Mersin’in Silifke İlçesi’nin Yeşilovacık Mahallesi sınırlarında yer almakta olup, Silifke’ye uzaklığı 43 km, Mersin’e uzaklığı 148 km’dir.
Mersin’den Tisan’a gitmek için Mersin-Antalya karayolu boyunca batı yönünde ilerleyerek Yeşilovacık Beldesi’nde sola( deniz tarafına) dönmelisiniz. Yoldaki küçük tepeyi aşınca şahane manzarasıyla Tisan’ı göreceksiniz. Burada bir fotoğraf molası vermenizi tavsiye ediyoruz.
Tisan’a toplu taşıma ile ulaşım imkanı bulunmamaktadır. Yaz aylarında Taşucu’ndan kalkarak Boğsak, Barbaros Koyu, Dana Adası ve Tisan’da yüzme molası veren tekne turları da Tisan ve diğer koyları görmek için güzel seçenekler sunuyor.