Türkiye'de İş Dünyası dergisi, Mayıs ayı Gastronomi konulu sayısını İstanbul Lale Vakfı İLAV 'da tanıtdı
Gastronomi Ekonomisi İş Dünyası Dergisinde
Yılmaz Parlar NHA/ İstanbulGastronomi turizmi, bölgeye özgü yemeklerin sunulmasıyla o bölgeye ait kültürel kimliği ve mirası yansıtmakta ve böylece yerel destinasyonlar için rekabet avantajı sağlamada etkili bir araç durumdadır. Bu bağlamda gastronominin gıda biliminin önemi, ekonomisi ve eğitimi bir kez daha gerekli olduğu aşikardır.
Anadolunun birçok medeniyete evsahipliği yapmasından dolayı çok geniş bir mutfak kültürüne sahibiz. Beşyüz yıllık bir mirası barındıran altıyüze yakın endemik olmak üzere üç bine yakın bitki çeşidi olan ülkemizde, gastronomi turizmi olarak, birçok uygarlık ve kültürün etkisiyle asırlar boyu oluşmuş yemek zenginliğiyle bizler hak etdiğimiz yerlerde değiliz.
Türkiye'de İş Dünyası dergisi, Mayıs ayında yayınlanan Gastronomi konulu sayısını
Türk tarihinde, kültüründe, sanatında önemli bir rolü olan laleyi, Dünya markası yapma misyonunu üstlenen İstanbul Lale Vakfı İLAV müzesinde, gerçekleştirdi.
İstanbul Lale Vakfı Yönetim Kurul Üyesi Burhan Akdağ, Vakıf hakkında ve Lalenin geçmişi hatırlatan ve vakıf amaçlarını kapsayan kısa bir açılış konuşması Yaptı.
Gastronomiyi turizmde sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeli olarak ülke gündemine taşımayı hedefleyen Gastronomi sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren lansmanında
Derginin Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak "Dergimizin 18'inci sayısında gastronomi konusunu ele aldık. Gastronomi bildiğiniz gibi Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yeni umudu olacak. Geziyoruz fakat gittiğimiz yerlerde ne yenir ne içilir kendine özgü neleri var bu da konularımız arasında. Biz, bu konuların ekonomisiyle ilgiliyiz. Gastronominin uzmanı olmasak bile ekonomisine ilgimiz var. Önümüzdeki dönemde gastronomi ekonomisinin Türkiye turizmine, Türkiye ekonomisine çok önemli katkı yapacağını düşünüyoruz. Bununda burada dergimizle beraber başlangıcını verdik. Bütün sektör bileşenlerinin bu konuya ilgi göstermesini istiyoruz. Bu nedenle dergimizin 18'inci sayısında gastronomi konusunu ele aldık" dediSonrasında Gastronomi Konulu oturum gerçekleşti. Panel Moderatörlüğünü İSATAG genel Sekreter 24. TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı, Ömer Kartın üstlendi. Panelistler Turizm Profesyoneli ve Türkiye Gastronomi Turizm Derneği Yönetim Kurul üyesi Ayça Bilgin, Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurul Başkanı Süleyman Tarakcı, Deraliye Restaurant Kurucusu ve şefi Necati Yılmaz Gastronomi ekonomisinin önemi hakkında görüşlerini bildirdiler.
Turizm haberci ilgi gösterdi
Turizmhaberc.com tam kadro Türkiye'nin gastronomide sektör öncülerini ilgiyle izlediler. Usata gazeteci İstanbu temsilcimiz Yılmaz Parlar, Avrasya ajans Yön. Başk. Yüksel Uysal, Net Medya grup başkanı Soner Kılıç katıldı.Tanıtım sonrası gastronomi uygulamaları, ticari kaygılar ve bu gün geldigi yerini konuştular.
Gastronomide bitki işleme, arkeobotanik yorumlama için temel bir çerçeve sunar, çünkü işleme uygulamaları eski bitkilerin kazanılması ile arkeolojinin korunan kalıntıları arasında uzanır.
Müze ve Vakıf ilgililerinden aldığımız bilgilere göre; İstanbul Lale Vakfı, Türkiye genelinde lalelerin yaygınlaştırılması, lale türlerinin araştırılarak çoğaltılması, ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, bilinirliğinin artırılması ve üretiminin geliştirilmesi; lalenin Türk kültür ve sanat hayatındaki yerinin araştırılması ve bu konuda yapılmış bilimsel çalışmaları ve eserleri tanıtmak, sergilemek amacıyla İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın önderliğinde 2016 yılında kuruldu. Tarihimiz boyunca birçok alanda karşılaştığımız lale, kültürümüzün de önemli bir parçası.
Bu kültürel mirasın devamlılığının sağlanması ve gelecek nesillerin bu kültürü unutmamasını sağlamak adına 2 buçuk yılın ardından yeniden açılan İstanbul Lale Vakfı (İLAV), Emirgan Korusu'ndaki yerini aldı. Lale dikmeye yarayan sabandan lale ayıklama eleğine, lale motifli padişah kaftanından savaş aletlerine kadar birçok tarihi ögeyi bünyesinde bulunduran müze, önümüzdeki dönemde dünyaca ünlü eserlere de ev sahipliği yapıyor.