Tarihi öneminin yanı sıra doğal güzellikleriyle de pek çok yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Çanakkale’de önemli bir proje hayata geçiyor. Gelibolu’yu açık hava müzesine dönüştürmek için faaliyetlerini sürdüren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nı dalışa açıyor.
“Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı” Lansmanı, 2 Ekim Cumartesi günü Seddülbahir Kalesi’nde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın katılımı ile gerçekleşti. Çanakkale’nin, gemi batıklarının da içinde oluşan eşsiz fauna, floraları ve tarihle bütünleşmiş dalış noktalarıyla heyecan uyandıran uluslararası bir dalış destinasyonu haline gelmesi bekleniyor.
Türkiye, yılın 12 ayında dalış yapma imkanı sunan deniz suyu sıcaklıklarıyla dalgıçların ilgisini çekiyor. Sualtı florası ve faunası özellikleriyle Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri önemli dalış noktaları olarak öne çıkarken Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Türkiye kıyılarının özellikle bazı kesimleri iyi korunmasıyla dikkat çekiyor. Sualtı arkeolojik değerleri bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında bulunan Türkiye, sualtı batık zenginliği açısından da oldukça büyük bir potansiyele sahip. Türkiye’nin dünyanın ilk bilimsel sualtı kazısının da ev sahipliğini yapmasının yanı sıra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin dünyanın en önemli sualtı müzesi özelliği taşıması bu alana verilen değeri gösteriyor.
Farklı batık noktaları, zengin sualtı fauna ve florasına sahip olan Türkiye, dalış turizmiyle ilgilenenlerin aradığı heyecanlı deneyimi sunuyor. Türkiye’nin sahip olduğu 8.500 km’lik kıyı şeridi boyunca yaklaşık 3.000 bitki ve hayvan türü bulunurken bu çeşitlilik eşsiz bir doğal yaşam alanı sunuyor.
Büyüleyici bir denizaltı yaşamı barındıran Gelibolu’da Layter, Arıburnu Barç, Helles Barçları, Kemikli Barçları, HMS Louıs, Lundy, Hms Majestıc, Massena, Saghalıen, HMS Triumph noktalarında dalış yapılabiliyor.