Bodrum mandalina

Kültür Sanat

İstanbul’un ilk kahve müzesi, Beta Yeni Han

Tarihe ve kahveye meraklı olan herkesin ilgisini çekecek olan sergiyi ziyaret ederek, Türk kahvesi fincanlarının yüzlerce yıllık değişimine şahit olabilirsiniz.

7 Mart 2025 Saat: 20:56
İstanbul’un ilk kahve müzesi, Beta Yeni Han
İstanbul’un ilk kahve müzesi, Beta Yeni Han

İstanbul’un ilk kahve müzesi, Beta Yeni Han

Köpüğüyle, cezbedici kokusuyla ve damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetiyle dost sohbetlerinin vazgeçilmez tadıdır Türk kahvesi…  Türk kültürünün en önemli parçalarından biri olan bu benzersiz içecek, yüzyıllardır özenle tasarlanan fincanlarda ve su eşliğinde ikram edilir. Kiminin tabanı, kiminin ağzı geniş; kimi silindir şeklinde, kimi kulplu, kimi kulpsuz… Desenleriyle ve çeşitli şekilleriyle sergilemekten keyif aldığımız kahve fincanlarının yüzyıllar içinde nasıl evrim geçirdiğini hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evet ise, geçtiğimiz aralık ayında tarihi Beta Yeni Han içerisinde açılan Beta Yeni Han 1554 Kahve Müzesi’nde yer alan sergi tam size göre!

İstanbul’un ilk kahve müzesi olan Beta Yeni Han, 16. yüzyılında saraylarda kullanılan fincanlardan 19. yüzyılda Dolmabahçe Sarayı'nda yer alan replikalara, Sultan II. Abdülhamid döneminden 20. yüzyılın antika kahve fincanlarına kadar çeşitli dönemlere ait zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Tarihe ve kahveye meraklı olan herkesin ilgisini çekecek olan sergiyi ziyaret ederek, Türk kahvesi fincanlarının yüzlerce yıllık değişimine şahit olabilirsiniz.

Türk kültürünün vazgeçilmez parçalarından biridir Türk kahvesi…Yüzyıllar boyunca saraylarda, kahvehanelerde ve evlerimizde yerini alan Türk kahvesinin sunumu en az kıvamı kadar önemlidir. Özel kahve fincanlarında su eşliğinde ikram edilen bu benzersiz içeceğin fincanları, kahvenin yoğun ve dengeli aromasını korumak için özenle tasarlanır. Kahve deneyimini en üst düzeye çıkarmak için geçmişten günümüze birçok farklı modelde üretilen kahve fincanları, estetik ve işlevsellik açısından sık sık değişime uğramıştır. İstanbul’un ilk kahve müzesi Beta Yeni Han 1554 Kahve Müzesi’ni ziyaret ederek, kahve fincanlarının Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze uzanan yüzlerce yıllık hikayesine şahit olabilirsiniz…

Saraylardan evlerimize Türk kahvesi fincanları

İstanbul’un Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı ilk kahvesi müzesinde, 16. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar farklı dönemlerde kullanılan fincanları görmek mümkün. Müze, Osmanlı İmparatorluğu'nun kahveyi Yemen'den getirmesiyle başlayan kahve kültürüne ait 16. yüzyılda saraylarda kullanılan fincanlardan 19. yüzyılda Dolmabahçe Sarayı'nda yer alan replikalara, Sultan II. Abdülhamid döneminden 20. yüzyılın antika kahve fincanlarına kadar çeşitli dönemlere ait zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.16. yüzyıldasosyal statünün bir göstergesi olarak kabul edilen kahve, daha çok saraylarda kullanıldığından, fincanlar bu dönemde çok daha gösterişliyken, 18. yüzyılda Avrupai etkilerin artmasıyla tasarımda daha batılı tarzlar dikkat çekiyor. Özellikle İngiliz çay fincan stilinin bu dönemin kahve fincanlarına damgasını vurduğunu gözlemleyebileceğiniz müzede ayrıca 19. ve 20. yüzyılda kullanılan antika kahve fincanlarına ve fincan zarfı modellerine kadar pek çok önemli parçayı görmek mümkün. Kahve tutkunlarının oldukça ilgisini çekecek olan koleksiyonlar, dönemin sosyal ve kültürel yapısını, kahve ritüellerini ve estetik anlayışını gözler önüne seriyor.

Müze ziyaretinizde aynı zamanda Beta Gıda tarafından yapılan restorasyon sırasında gün yüzüne çıkan tarihi kahve fırınını da eklemeyi unutmayın. Geçmişte sırasıyla Emin Han, Tahmis Han, Hasırcılar Han isimleriyle anılan ve bugün Beta Yeni Han olarak bilinen bu yapı, 1554'te açılmış ilk kahvehane olma özelliğini taşıyor. Kahvenin hikâyesinin başladığı yerde yani kahvenin sıfır noktasında yer alan müzeyi ziyaret ederek, geçmişe doğru keyifli bir yolculuk yapabilir ve kahve üretiminin tarihsel süreçlerini keşfedebilirsiniz.

Tarih ve lezzet bir arada

Tüm bunların yanı sıra; İstanbul’un ilk kahve müzesini gezerken, bir yandan da lezzet şöleni yaşamız mümkün.Han’ın içerisinde yer alanBeta Tea House’da dünya çaylarını deneyimleyebilir, A’la Kahve’de közde pişirilen kahvenizi keyifle yudumlayabilir, Benuta Chocolate House’da birbirinden lezzetli atrisan çikolataları tadabilir, Türk ve Osmanlı tarihinin en eski ve geleneksel tatlısı lokumlarla damaklarınızı şenlendirebilirsiniz

Hem kahve sever hem de tarih meraklısıysanız, Beta Yeni Han 1554’te yer alan sergiyi kaçırmayın!

  

Beta Gıda Hakkında

 1978 yılında Adana’da 6 m2’lik bir alanda temelleri atılan Beta Gıda, 1987 yılında çay sektörüne adım atarak, Beta Tea adı ile markalaşmıştır.  Türkiye’ye ithal çay ve bardak poşet çayını getiren ilk firma olarak, Türk çay tüketicisini farklı damak tatlarıyla tanıştıran Beta Gıda, 1990’lı yıllarda yurtdışına açılmıştır. Kısa sürede birçok ülkede pazarın lider firmaları arasına girmeyi başaran Beta Gıda, çaydan aldığı güçle farklı ürün gruplarında üretim yapmaya başlamıştır. Beta Gıda bugün, Beta Tea, Bayce, Champion ve Howdah Brand 4 ana markasıyla ve çeşitli kategorilerde konumlanan Beta A’la, Beta Caffito, Betum, Belita, Hacı Ali Lokum, Benuta ve Besta markalarıyla tüm dünyada öncül konumdadır. Beta Tea, 2014 Euromonitor verilerine göre dünyanın en büyük 12. çay firması, Bayce ise dünyanın 3. yeşil çay markasıdır. 2018 yılında Türkiye’de çay sektöründe ilk Ar-Ge merkezini kuran Beta Gıda, kamu kurumları ve araştırma enstitüleri ile ortak projeler yürütmekte ve gıda sektörüne yenilikçi çözümler sunmaktadır. Uzman Tea Sommelier ve çay eksperleri aracılığıyla AR-GE merkezi çalışmalarını itina ile sürdüren Beta Gıda, Türkiye’de ve dünyada çay sektöründeki öncü rolünü devam ettirmekte ve kullanıcılarına mükemmel bir çay deneyimi yaşatmaktadır.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız