Kültür Sanat

Karamüsel’de Sevdalinka Lansmanı

Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Sevdalinka Lansmanı düzenlendi.

23 Eylül 2024 Saat: 12:53
Karamüsel’de Sevdalinka Lansmanı
Karamüsel’de Sevdalinka Lansmanı
Karamüsel’de Sevdalinka Lansmanı
NHA Kocaeli/Karamürsel
Kocaeli'nin şirin ilçesi Karamürsel'de Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Sevdalinka Lansmanı düzenlendi.
Lansman  da,  Dernek başkanın konuşmasının ardından Gösteriler, Bosna Hersek’ten gelen Bosni u Amanet Derneği tarafından Sedalinka dinletisi, eğlenceler ve oyunlar gerçekleştirildi.
Karamürsel Belediye Başkan Vekili İlkay Kaya yapmış olduğu konuşmada; “Boşnak kültürünün; sosyal yaşamı, folkloru, mutfağı ve tüm değerleriyle korunması ve tanıtılması gelecek nesillere aktarılması açısından oldukça önemli olan bu Lansmanda emeği geçen başta Dernek Başkanımız Ahmet Çetin ve Bosni u Amanet Derneğine ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Sevdalinka nedir?
Sevdalinka, Boşnakça'da “sevda şarkısı” veya “sevda türküsü” mânâsına geliyor. Bu türkülerin kökeninin, aslında Boşnakların Müslüman olduğu tarihe dayandığı söylenmektedir. Sevdalinka, Bosna Hersek'te oldukça köklü bir geleneğe sahiptir ve yerel enstrumanlarla icrâ edilir. Akordeon, sevdalinkaların temel enstrumanı olmakla birlikte, Bosna Hersek'in diğer yerel enstrumanları da sevdalinka icrâlarında kullanılır. Birçok sevdalinka şarkısının gerçek bestecisi bilinmemektedir. Türkçe'de “sevda” demek olan “Sevdah” kelimesi genelde (Boşnak geleneği ve folkloru için kullanılır, çoğunlukla aşk duygularının veya derin, dindirilemeyen (bir kişiye, şehre ya da yöreye karşı duyulan) tutkunun yarattığı ağır ve melankolik duyguları anlatır.
Etiketler: Sevdalinka,

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız