Umutulmaya yüz tutan, geleneksel kukla sanatının son temsilcisi Kuklacı Metin Ateş mi ? Acaba sormak, akllara geliyor!
Kuklacı Metin
Umutulmaya yüz tutan, geleneksel kukla sanatının son temsilcisi Kuklacı Metin Ateş mi ? Acaba sormak, akllara geliyor!
Umutulmaya yüz tutan, geleneksel kukla sanatı artık usta çırak öğretisinin son dönemlerini yaşıyor.
Yıllardır Kuklacı Metin lakabıyla Anadolunun ayak basmadığı köy okulu, dokunmadığı köy çocukları yoktur. Artık Kuklacı Metini turnede göremiyoruz.
Değişen zaman,dijital teknoloji devrimi tercih ve öncelikler değişmesi Kukla sanatını unutulan sanatların tarihin tozlu raflarına yolculuğa çıkmış bile.
Dünden bu güne kukla sanatını anlatmak için Namı değer Kuklacı Metin‘in öyküsünü okumamak gerekir.
İşte Kuklacı Metin ve onun öylüsü…
Kocaeli’den dünyaya açılan kültür mirası Kuklacı Yazar Metin Ateş sanatı ile tam 52 yıldır hizmet vermeye devam ediyor.
Gösteri sanatlarının, özellikle tiyatronun temelini oluşturan Kukla sanatının son temsilcisi olan ve dünya genelinde de adından yıllarca söz ettiren usta, sanatını aşk ile yapmaya devam ediyor.
2 Eylül 1959 Bahçecik Kocaeli’nde doğan Kuklacı Metin ATEŞ sanat hayatına 12-13 yaşlarında Kukla sanatının büyük ustası Mehmet Selim Başeğmez (Nam-ı Diyar Kaptan Amca) ile tanışarak onunla başladı. Kaptan amca ile baya bir süre yıllarca birlikte çalışan ve talebesi olan Metin ATEŞ daha sonra bu sanatını kendisi icra etmeye başlamıştır.
Türkiye de gitmediği İl,ilçe,köy, kasaba olmak üzere sayısız okul, kültür merkezi ve bir sürü mekanlarda sahne alan büyük usta Kuklacı Metin ATEŞ 17 Ağustos depreminde marmara bölgesinde tüm deprem bölgelerinde çocuklara ücretsiz gösteriler sahnelemiştir.
Yediden yetmişe büyük küçük herkesin alkışını ve beğenisini Tüm Türkiye de kazanan ATEŞ bu sanatını günümüzde de hala daha devam ettirmektedir.
Sahnelediği gösterilerinin yanında kukla sanatıa kuklaları imal ederekde katkıda bulunuyor.
Ustaya dair
Kendisinin ustası olan Mehmet Selim Başeğmez 1921 yılında Hatay Dörtyol’ da dünyaya geldi. Sanat hayatına Bahri Baba kumpanya tiyatrosunda başlayan Selim Başeğmez, uzun yıllar boyunca Türkiyenin sayısız heryerinde gösteriler yaparak sanatıile bir çok kuşaklara hizmet eden Mehmet Selim Başeğmez 1994 yılı sonunda Ankara da Başkent Tiyatrolarının kuruculuğunu üstlendi.
Kendisi ile birlikte Ayşe Demir Sezer, Ulvi Arı, Metin Bilgin, Prof. Dr.. Nurhan Karadağ, Prof. Dr. Üstün Dökmen, Doç. Dr. Erdinç Öcal gbi isimlerinde katkısı bulunmaktadır. Mehmet Selim Bağeğmez burada da uzun yıllar sanatıyla hizmet verdikten sonra 2014 yılında İstanbul Gaziospanpaşa’ da vefat etmiştir.
Kuklacı Metin ATEŞ ise günümüzde hala daha sanatını kendinden sonraki kuşaklara bir miras olarak icra etmeye devam ediyor.