Festivale güncel bakış
Yerel yöneticilerin bu ilkeleri benimsemesi ve uygulaması durumunda, yaşanır kentler oluşturulması açısından başarılı olunacağına ve mutlu kentler yaratılacağına inanıyorum. 2019 yerel seçimler sonucunda; İzmit Belediye Başkanı Sayın Fatma Kaplan Hürriyet'e yönelik, "www.kocalihaberci.com." internet sitesinde yazdığım açık mektubum da, "...başarı dileklerim yanında, kültür-sanat alanında, proje oluşumu ve yeni yatırımlara yer verilmesi, festivaller düzenlemesi, bu doğrultuda ise yapılacakları belirlemek üzere, üniversite camiası yanında, kentin tüm dinamiklerini kapsayacak doğrultuda bir çalıştay düzenlenmesi, uygulamanın sürekli hale getirilmesi, ortak kararlar çerçevesinde eylem planının hazırlanması" yönünde görüşlere yer vermiştim.
Festivaller, kentin yöresel özelliklerini ortaya çıkarması ve yerleşkeleri daha yaşanır kılması yanında, sosyo-kültürel ve toplumsal yaşama renk katması yönüyle de çok değerli olduğunu da görüyorum. Bu bağlamda bu yıl, İzmit Belediyesi tarafından düzenlenen, "12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Müzik ve Dans Festivali'ni de sevinçle karşılıyor, emeği geçen, katkı sunan tüm paydaşları kutluyor, kendilerine teşekkür ediyorum.
Festivalin hazırlık, uygulama ve sonuç bölümleri itibariyle, önümüzdeki dönemlerde, daha olumlu sonuçlar doğurması açısından; değerlendirme, görüş ve önerilere yer vermek, ilgilileri yapıcı yönde uyarmak istiyorum.
- İzmit, antik dönemlerden itibaren, önemli medeniyetlerin uğrak yeri olmuş, Nicomedia adıyla, Roma İmparatorluğu'nun başkenti olarak, tarihi bir misyon üstlenmiştir. Yine, "Hoşgörü Fermanı"nın kentimizde ilanı ile, dinler arası uzlaşı ortamı yaratılmış, dönem itibariyle önemli bir gelişmeye ev sahipliği yapmıştır. Çukurbağ bölgesinde, devam eden kazılar ile bu doğrultuda, yeni bulgu ve kalıntılara ulaşma projesinin uygulama süreci devam ettirilmiştir. Pişmaniye tatlısı da bu kadim kültürlerin bir kazanımı olarak bugünlere ulaşmış, kentin simgesi olmuştur. Bu gerçekler ışığında festivalin tanıtımında tarihsel kimliğimiz ve konumumuzun daha fazla öne çıkarılması gerekir diye düşünüyorum.
- Son seçimlerden bugüne dek geçen süre içerisinde, konu ettiğim geniş katılımlı bir çalıştaya, İzmit Belediyesi tarafından yer verilmemesini bir eksiklik olduğunu görüyorum. Ayrıca, böylesine büyük bir organizasyon için de, belediye ilgili birimlerinin yeterli profesyonel hizmet üretmekte, ara eleman bulmakta, sürecin sağlıklı bir şekilde devamında yetersiz kalındığını, uygulama boyutunda da ortaya çıktığı izlenimini edinmiş bulunuyorum. Öncelikle tüm veriler ışığında bir festival yol haritası hazırlanması, belirlenen ilkeler üzerinden sürecin planlanmasının daha olumlu sonuçlar doğurmasına olanak sağlayacağını düşünüyorum.
- Pişmaniye, Müzik ve Dans Festivali'in hedeflenen amacı, içeriği ve sonuçları itibariyle, önceden belirlenen ilkeler üzerine inşa edilmemesi nedeniyle, gereksiz ve ilgisiz ödüllere (Otuz yedi dalda ve kırk sekiz kişi veya kurum) yer verilmiştir. Örneğin; yılın en iyi sosyal medya (Tik Tok) kullanan siyasetçisi olarak, Sayın Mustafa Sarıgül'e ödül verilmesi yanlışına düşülmüştür. Verilen ödül ile popülizm etkisi altında kalındığı, bu alandaki uygulamalara prim verildiği görülmüştür.
- Son yıllarda, tüm dillerde olduğu gibi Türkçe'miz de, yoz kültürün etkisi altında kalınmıştır. Örneğin, yılın İnfluencer'i, yılın Master Chef'ine (kelimelerin Türkçe karşılığı, arama motoruna bakarak anlaşılan) adlı ödüller verilmesi şeklinde, kendini dayatmıştır. Genel uygulamaya rağmen, sosyal demokrat kimlikli bir belediyenin dilimizin korunması konusunda daha özenli olması gerektiğini düşünüyorum.
- Festivalin uygulama tarihinin, zamanlama açısından kapsayıcı olmadığını düşünüyorum. Yaz sezonu olması nedeniyle, çok sayıda ve yersiz ödüller nedeniyle, ödül kazananların katılımların sağlanamaması, bunun yanında video kayıtları ile yetinilmesi de festivale gölge düşürmüştür.
Bu bağlamda yerel yöneticilerin, seçildikten sonra, siyasi kimliklerini bir kenara bırakıp, tüm kenti kucaklayıp, bu doğrultuda hizmetler üretmesi, özellikle de ödüller konusunda, siyasi ve ideolojik ayrım yapılmaması, ödül sayısını daha sınırlı sayıda tutulması, ağırlıklı ve özellikli olmasına özen gösterilmesi, kültür, sanat alanında uzman kişilerin önerilerinden yararlanılması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, festivalin istenen sonucu vermesi için, yukarıda konu ettiğim hususları dikkate alınmasını, şimdiden gelecek festivallerin alt yapı hazırlıklarına başlanması gerektiğini de düşünüyor, öneriyorum.
Abi kusura bakma saçma sapan bir şeyler yazmışsın ne okunmaya okunuyor ne anlaşıl ne anlaşılıyor canı sıkkın yaşlı birisinin kendisine bulduğu bir hobi gibi bırak bu işler sana göre değil güldürme kendine
Turizm derneğinin ve Turizm gazetelerinin davet bile edilmediği bir festivalden daha ne beklenebilir ki... Al Büyükşehiri vur İzmite az bile yazmışsınız. Kaleminze sağlık...