İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı sunum; İzmit Belediyesi'nin girişimi, Arkeolog Nezih Başgelen editörlüğü, Prof. Dr. Tuna Şare Ağtürk, Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Prof. Dr. İbrahim Şirin'in katılımı ile dün gerçekleştirilmiştir.
Bilindiği gibi, Roma İmparatorluğu'na 46 yıl başkentlik yapmış, antik dönemde Nikomedia adı ile bilinen İzmit, çağlar boyu, jeopolitik konumu nedeniyle önemli merkez olmuş, ilkçağ kaynaklardan buyana, ihtişamlı yapıları bilinen kentimiz, arkeolog ve tarihçilerin her dönemde ilgi alanını oluşturmuştur.
Tüm tarihi kazıların merkezi konumunda yer alan, Çukurbağ'da, Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından, iki binli yıllardan itibaren başlatılan kazı çalışmalar sonucunda, dev heykeller ve boyalı mermer kabarmalar (rölyefler) şeklinde arkeolojik parçalar elde edilmiştir.
Bu kez, 2021 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Müze Müdürlüğü ve İzmit Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında ve alanında uzman, Prof. Dr. Tuna Şare Ağatürk'ün bilimsel danışmanlığında, geçmiş yıllardan buyana çalışmalar, daha organize bir şekilde devam ettirilmesi sağlanmıştır. Bu bağlamda, sözkonusu çalışmalara katkı sunmak amacıyla, kent tarihi konusunda derin bilgisi olan, çok sayıdaki eserleri ile kentin önemli bir değeri olan Feyzullah Yavuz Ulugün'un Başkan Yardımcılığını üstlendiği Nikomedia Kazıları Kültür ve Sanat Vakfı kurulmuştur.
Böylesine dünyaca bilinen, paha biçilmez tarihi ve antik bir kent özelliği olan İzmit; 1940 sonrası sanayileşme ve ağır göç dalgası sonucu yaşanan düzensiz şehirleşme kentin tarihi belleğini ve kültürel kimliğini yok etmiştir.
Uğranan bu yıkım karşısında, kentin tarihsel geçmişine sevdalı başta, çok değerli hemşehrilerimiz Numan Gülşah olmak üzere bir avuç gönüllü beklentsiz ve özverili çalışmaları ile, kentesel bilincin oluşmasına katkı sunmuş, ilgili dinamiklerin eyleme geçmesine aracı olmuştur. Bu doğrultuda, Numan Gülşah, aile köklerinin yer aldığı Çukurbağ semtindeki kendilerine ait bina müştemilatında yer alan kalıntıların gün yüzüne çıkmasına ve ciddi kazı çalışmaların başlamasına öncü olmuştur.
Dünkü sunumda, Ağtürk'ün bugüne dek yapılan kazı çalışmalar sonucu: 68 rölyef panel ile 60 metre friz kabartmalar elde edildiği, Kocaeli Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmesi sağlandığı bilgisi paylaşılmış, eserlerden örneklerine slayt gösterileri ile yer verilmiştir. Ayrıca, Tuna Şare Ağtürk, kazı çalışmalarını içeren bilgilerin yer aldığı "Kayıp Roma Başkenti Nikomedia'nın Renkli Rölyefleri" eseri, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün En Prestijli Ödülü'ne değer görülmüştür.
Kentimizin tanıtımına katkı sunan başta İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet olmak üzere, bugüne dek emeği geçen, katkı sunan tüm kurum, kuruluş ve bireylere çok teşekkür ediyorum. Özellikle de dünkü sunuma renk katan ve büyük beğeni toplayan, oda orkestrası ve halk dansları grubunun resitali ve şovu izleyenleri büyülemiştir. Böylesine değerleri kentimize kazandıran İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İleri Müdürü Ceren Öker Cömert ve ekibini, gençleri kutluyor, alkışlıyorum.