Dedeman'dan Turizm Sektörüne Genç Dokunuş
“Herkesin Dedeman’ı Olma” vizyonu ile 2024 yılında yenilik ve değişime odaklanan Dedeman Hotels & Resorts International; genç iç mimar adaylarının ilham verici ve yaratıcı fikirlerini turizm sektörüne kazandırmak amacıyla, Özyeğin Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile kapsamlı bir iş birliğine imza attı.
Proje kapsamında Özyeğin Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencileri, 2023-2024 Güz Dönemi’nde aldıkları stüdyo dersi boyunca “Dedeman Palandöken Ski Lodge” otelini yeniden tasarlamak için çalışmalar yürüttü ve bu süreçte ilk kez gerçek bir yapıyı gerçek bir müşteriye tasarlama fırsatını elde etti. 9 Ocak 2024’te gerçekleşen ve aralarında Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Özmestçi’nin, grubun mimari ekip liderlerinin ve marka standartları müdürünün de yer aldığı final jürisi; sunulan 28 proje arasından İrem Berfin Yüce’nin çalışmasını birinci seçti. Projenin fikri mülkiyet haklarını satın alan Dedeman, ilerleyen dönemde projeyi seçilen bir otelinde kullanmak üzere değerlendirecek.
5 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen ve Dedeman’ın eğitime ve gençlere verdiği önemin bir yansıması olan projenin imza törenine; Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Dedeman, Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, Başkan Vekili Murat Özmestçi, Dedeman Grup Mimari Danışmanı Sinem Toy, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Ünlü, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Ceylanlı ve kazanan projenin yaratıcısı Özyeğin Üniversitesi 4. sınıf İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencisi İrem Berfin Yüce ile davetliler katıldı.
İlham verici fikirler gerçek bir otel projesine dönüştü
Turizm sektörüyle iç mimari akademi dünyasını bir araya getiren iş birliği ile geleceğin iç mimar adayları, kariyer yaşamları için çok önemli bir deneyim yaşadı. Projeye katılan tüm öğrenciler, kariyer hedeflerine yönelik öncü bir girişimde bulunma cesareti göstererek, ilham verici fikirlerini gerçek bir otel projesine dönüştürme imkânı buldu.
Projelerin sıra dışı tasarım anlayışı ve uygulanabilirliği değerlendirildi
İş birliğinin değerlendirilme sürecinde öğrencilerin projeye yaklaşımı, sıra dışı tasarım anlayışı ve uygulanabilirlik unsurları dikkate alındı. Seçilen projenin değerlendirmesinde kendi örüntüsünü oluşturarak, tasarımın farklı yüzeylerinde bu örüntüyü yansıtması ve projenin Dedeman misafirperverliği ile uyumu gibi kriterler etkili oldu. Farklı malzeme kullanımının bir arada olması, ihtiyaç duyulan tüm ekipmanların yerleşimi, kullanılan ürünlerin bir amaca hizmet etmesi ve başarılı görsel çalışmalar da jürinin kararında yol gösterici rol oynadı.
“İş ve akademi dünyası olarak çok daha fazla iş birliğine imza atmak istiyoruz”
İmza töreninde konuşan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Dedeman, uzun yıllardır iş hayatıyla akademi dünyasını bir araya getiren projeler ortaya çıkarmak ve bunları hayata geçirmek istediğini söyledi.
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi danışma kurulu üyesi olarak katkı sunmaya çalıştığını bildiren Banu Dedeman, “Son dönemde farklı bir proje yapmayı konuşurken, bu iş birliği ortaya çıktı. Biz gençleşmek istiyoruz. Gördüğünüz gibi yönetim kurulu başkanımız da çok farklı bakış açılarına sahip olan, vizyon sahibi bir insan. İstiyorum ki iş dünyası ve akademi dünyası olarak çok daha fazla iş birliklerine imza atalım. İrem Berfin Yüce’yi bu yaşta, bu tecrübede, henüz mezun olmamışken göstermiş olduğu performans ve bu başarılı proje için tebrik ediyorum. Bütün kariyer yolculuğunuz boyunca size başarılar, iyi şanslar diliyorum. Sizi yetiştiren değerli hocalarımızı da tebrik ediyorum” dedi.
“Gençleri çok önemsiyoruz”
Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demirayise, genç insanları bir arada görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “13 yaşındaki bir çocuğu düşünün, otele girmiş. Vestiyer görevlisi olarak hem çalışıyor hem de eğitim hayatına devam ediyor. O çocuk bugün karşınızda yönetim kurulu başkanı olarak konuşuyor. Aslında şirketlerde bunu yapmak çok zordur. Patronlar genelde bu başkanlığı kimseye vermezler. Dedeman ailesinin tüm kuşakları ile çalıştım. Banu Hanım’ın dedesi, babası ve kendisiyle çalışıp şimdi de 4. jenerasyonda Murat Özmestçi ile beraber yönetim kurulu başkanı olarak çalışma imkânı buldum” dedi.
Estetik kaygılar ile zaman zaman çalışanlar açısından kullanışlı olmayan tasarımların da hayata geçirilebildiğinden bahseden Demiray, otel mekanlarında tasarımcıların en çok dikkat etmesi gereken konulardan birinin bu olduğunu ifade etti. Dedeman Akademi’yi hayata geçirmeye hazırlandıklarını anlatan Demiray, şunları söyledi: “Biz gençleri çok önemsiyoruz. Dediğim gibi çok güzel projeleri ortaya çıkaralım, işlevsel olsun, takdir edilsin. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ederim.”
Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Özmestçi de çok güzel bir çalışmanın gerçekleştirildiğini belirterek, “Özyeğin Üniversitesi bizim için çok önemli. Çünkü sırf bu projeyle değil, Kartal'ın Yolculuğu adında büyük dedemin anısını yaşattığını düşündüğüm bir başka projeyle de gönül bağımız devam ediyor. Bu ve buna benzer harika iş birlikleri içerisinde olduğumuz bir üniversiteye gelmek ve orada jüriye katılabilmek benim için çok gurur vericiydi.Dedeman’ın gençleşme yolculuğunda böyle dinamik projelerle beraber, öğrencilerin dinamizmiyle gençleşerek, akademiyle iç içe olmak mutluluk verici” dedi.
“Proje öncesinde öğrencilerimizle saha gezisi gerçekleştirdik”
Projenin Dedeman tarafında yürütücü ekibi içerisinde yer alan Dedeman Grup Mimari Danışmanı Sinem Toy, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Ceylanlı ile bu iş birliğini ilk kez 2023’te konuştuklarını söyledi. İş birliği kapsamında, 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde
İç mimaride dikkat edilen ufak detayların operasyonu çok kolaylaştırdığını kaydeden Toy, otelin sürdürülebilir ve bunun otelin operasyon açısından daha iyi işleyen bir işletme olmasına vesile olduğunu ifade etti.
“Mimari ve tasarım eğitiminin sektörle yürütülmesi çok önemli”
İmza töreninde konuşan Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Ünlü ise “Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak Dedeman grubunun en güçlü kollarından biri olan Dedeman Hotels & Resorts International ile Özyeğin Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünün 2023 Güz Dönemi’nde gerçekleştirdiği iş birliğinin kapanış etkinliği için bir araya geldik. Aslında bu bir kapanış etkinliği değil; bunu yeni bir birliktelik, yeni bir başlangıç olarak nitelendiriyorum. Bizim için mimari ve tasarım eğitiminin sektörle birlikte yürütülmesi her açıdan çok kıymetli. Dedeman Otelleri iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz stüdyo dersimizde öğrencilerimiz sektörden profesyonel kişilerle birlikte çalışma imkânı bularak mezuniyet öncesinde önemli deneyimler kazanıyor. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve Otel Yöneticiliği programlarımızla birlikte gerçekleşen bu proje, Özyeğin Üniversitesi’nde süregelen disiplinlerarası eğitim anlayışımızın somut bir ifadesi olması nedeniyle de oldukça önemli bir noktada duruyor” dedi.
“Bu proje profesyonel iç mimar olacak öğrencilerimize önemli bir katkı sağlayacak”
Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Ceylanlı da iş birliği fikrinin Mart 2023’te ortaya atıldığını, projenin ise Ağustos 2023’te başladığını açıkladı. Ekim-Aralık aylarında 28 öğrenciyle çalışmaya ve tasarlamaya başladıklarını belirten Ceylanlı, “Ocak ayında final sunumlarını gerçekleştirdiğimiz INAR 401 İç Mimarlık Stüdyosu V dersinin böyle güzel sonuçlanmasından dolayı çok mutluyum. Stüdyo dersi kapsamında öğrencilerimizden Palandöken Ski Lodge oteli için Dedeman kimliği çerçevesinde yere özel, bağlama özel çözümler üretmelerini istedik. Ayrıca kullanıcıların yalnızca misafirler değil, operasyonu gerçekleştiren otel çalışanları da olduğunu vurgulayarak, öğrencilere gerçek zamanlı bir senaryo ve tasarım problemi verdik. Mezun olmadan önce böyle bir deneyimin profesyonel iç mimar olacak öğrencilerimize önemli bir katkı sağladığına inanıyorum. Üniversitemizin, fakültemizin ve bölümümüzün misyonu olan sürdürülebilirlik açısından bu iş birliklerinin kalıcı hale gelmesi için çalışıyoruz. Bu bağlamda ortaya koydukları özgün projeler için öğrencilerimize, onların gelişiminde büyük emeği olan ekibimiz ve bölüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Dedeman’ın 58 yıllık geçmişi ve Erzurum’un tarihi bana ilham verdi”
Birinci olan projenin sahibi, Özyeğin Üniversitesi 4. sınıf İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencisi İrem Yüce Berfin, imza töreninde gerçekleştirdiği sunumda, projeye ilişkin deneyimlerini paylaştı. Tasarım aşamasında kendisine ilham veren olguları anlatan Yüce, şunları söyledi: “Benim için bu projede ilham verici olan, Dedeman’ın 58 yıllık geçmişinin yanı sıra; gelenekleri, görenekleriyle birlikte 7000 yıllık geçmişi olan, birçok devlete ve medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum şehri arasında bir bağ kurabilmekti. Mezun olmama çok az bir zaman kalmışken, öğrencilik hayatımda gerçek bir proje yürütmek ve bu gerçek projeyi Dedeman gibi saygın ve köklü bir firmaya sunmak benim için çok gurur verici oldu.”