Denizlerin “Sultan”ı Rahmi M. Koç Müzesi’nde
Amatör denizciliği ülkemize tanıtan, basın dünyasının duayeni, deniz sevdalısı Necati Zincirkıran’a ait Sultan isimli klasik yelkenli, Klasik Tekneler Platformu tarafından düzenlenen “Yedinci Klasik Tekneler Buluşması’’ kapsamında gerçekleştirilen törenle Rahmi M. Koç Müzesi Denizcilik Koleksiyonu’na katıldı.
Denizlerimizin birbirinden güzel klasik teknelerini bir araya getiren “Yedinci Klasik Tekneler Buluşması” 8 Eylül Pazar günü Kalamış Marina’da gerçekleştirildi.
Etkinlikte, geçen yıllara rağmen güzelliklerinden hiçbir şey kaybetmeyen 20 klasik tekne, deniz severlerle buluşturuldu. Ülkemizin denizcilik kültürünün ve deniz tutkusunun sembolü olan, kültür mirası niteliğindeki klasik tekneler, deniz meraklılarını bir zaman tüneline soktu.
Deniz kültürümüzün önemli mirasını yaşatmak ve denizciliğin toplumun her kesimince tanınıp benimsenmesi amacıyla Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) bünyesinde kurulan Klasik Tekneler Platformu tarafından düzenlenen etkinlik, Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul Yelken Kulübü, Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı, Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü, Tuzla Yat Kulübü, DAKSAR (Denizde Arama Kurtarma), Gemi Sevenler ve Modelciler Derneği, Moda Deniz Kulübü, Kalamış Yelken Kulübü ve Marmara Yelken Kulübü iş birliği ile gerçekleştirildi.
Etkinlikte ayrıca düzenlenen bir törenle amatör denizciliği ülkemize tanıtan, basın dünyasının duayeni, deniz sevdalısı Necati Zincirkıran’a ait Sultan isimli klasik yelkenli Rahmi M. Koç Müzesi Denizcilik Koleksiyonu’na katıldı.
Yedinci Klasik Tekneler Buluşması, Kalamış Marina’da sergilenen teknelerin gezilmesi ve sahiplerine teşekkür plaketi verilmesiyle son buldu. Endüstrileşen dünyada el emeği, göz nuru ve büyük özenle inşa edilen klasik tekneler daha sonra “kaybolan kültürün canlandırılması” amacıyla Kalamış Koyu’nda yelken açtı.
Tasarımı Harun Ülman’a ait
Türkiye’nin en büyük klasik tekne koleksiyonuna sahip Rahmi M. Koç Müzesi’ne bağışlanan Sultan, ünlü gemi inşa tasarımcısı ve mühendisi merhum Harun Ülman tarafından tasarlandı. Harun Ülman’ın çizdiği son İstanbul kotrası olma özelliği de taşıyan Sultan, 1971 yılında Karadeniz Ereğlisi’nde Ahmet Usta Tersanesi’nde imal edildi. 13,85 metre boyunda ve 17,74 gross ton ağırlıkta olan Sultan yelkenlisi 105 HP Ford dizel motora sahip. Teknenin karinesi lamine çam ve epoksi, güvertesi ise tik ağacından.
Necati Zincirkıran kimdir?
Necati Zincirkıran, 4 Aralık 1929’da İstanbul, Kasımpaşa’da doğdu. 1950 yılında gazeteciliğe başlayan Zincirkıran 1969 yılında Günaydın Gazetesi’ne genel yayın müdürü oldu ve bu görevine 1980 yılına kadar devam etti. Onun döneminde Günaydın Gazetesi 1 milyon tiraja ulaşan ilk gazete oldu. Aktif gazetecilik hayatını bitirdikten sonra hayatının en büyük tutkusu olan yelken ve denizcilik üzerine yazılar yazan Zincirkıran, amatör denizciliğin gelişmesi için çaba sarf etti ve birçok deniz insanının yetişmesine katkıda bulundu.
Rahmi M. Koç Müzeleri Hakkında
Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 1994 yılında kapısını İstanbul’da ziyaretçilerine açan Rahmi M. Koç Müzesi, otuzuncu yılının sonunda, dört ayrı müzesi, Ankara, Cunda ve Ayvalık, ve bir kitaplığı ile dünya endüstriyel mirasının değerli örneklerini barındıran, dünya ölçeğinde tanınan ve takdir edilen bir kültür kurumudur. Toplamda 20 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzeleri’nde karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, havacılık, denizcilik, makineler, iletişim, bilimsel aletler, model ve oyuncaklar görülebilir.