Asya ile Avrupa arasında doğal muazzam bir köprü olan Türkiye coğrafyası on binlerce yılın katmanlar halinde üst üste yığıldığı Anadolu'da yaşamış milletlerin olağanüstü kültürlerini vefalı bağrında biriktirmiş ve korumuştur Anadolu adeta on binlerce yılın yansıtıldığı bir açık hava müzesi konumundadır artık Zeus Tapınağı, Efes ,Hitit uygarlıkları ,gökmedrese Karatay hatuniye medreseleri Meryem Ana Kilisesi ,muradiye Camii döner Kümbetler, Pamukkale ,Göreme ,Somuncu Baba, İsa Bey, Ulu Camii ,türbeler, Balıklıgöl Kız Kalesi, yivli minareler, Augustus Tapınağı ,saat kuleleri, Aspendos ,Mimar Sinan camileri ,su köprüleri, Amasya evleri ,Sümela Manastırı ,Mardin, Safranbolu evleri ,Nemrut heykelleri ,Halikarnas mozolesi ,Çanakkale anıtı Artemis Tapınağı ,Artemis Tapınağı Anıtkabir ,Hitit güneşi kursu, heykelleri mozaik- etnografik Anadolu medeniyetleri ve Topkapı müzeleri ,Çatalhöyük ,Hattuşa, Kültepe, Alacahöyük, yazılıkaya, Göbeklitepe ve bunun gibi saymakla bitmeyecek binlerce tarihi ve turistik kültürün harmanlandığı yerdir bu güzel ülke Anadolu.
Tüm Avrupa müzelerinin toplamından daha fazla eseri koynunda saklıyor Yüzyıllardır .Turizm adına yeni binalar eserlere hiç gerek yoktur.var olan bu 780 km.karelik açık müzesi bilinçli ve planlı bilimsel bir organizasyonlar yapılırsaTurizm gerçek bir kültür sanayisi aslında. Ancak turizmi Deniz, mekan, bina ,Saray gezme Harekatı olmaktan çıkarıp, gelen turistin yaşamına mutluluğuna genel sağlığına da yararı olacak aktivitelerle, Turizm hem izlence hem dinlence hem eğlence hem de sağlık sıhhat kazandırıyor olmalıdır .Tur operatörlerinin her şeyi dahil ederek zorla hapsettikleri turist ,eğer şehirlerden uzak ise denize girip çıkmaktan başka hiçbir şey görmeden bilmeden tatilini bitirmektedir. turistik işletmeler Deniz, yemek oyun gibi klasik bir yapıdan daha yenilikçi inovatif bir yapıya kavuşmadıkça ,Turizm hamama gidip eve dönmekten öteye bir anlam taşımaz . Turizm aynı zamanda bir kültür pazarlamaktır.
Uzakdoğu ülkelerine dünyanın öbür tarafından giden insanlar sıradan bir deniz sefası için niye gitsinler ki.dünyanın öbür ucundan ameliyatsız tedavi olmaya uzak doğuya giden turistler o coğrafyayı her şeyiyle Yaşar görür ve severler. turistik ihtiyaç sadece Deniz ve otel ile sınırlanırsa turist her yıl başka bir otele gidebilir. Özel spesiyal hizmetler ,o otelin daimi müşteriler kazanması ve adını da durmasına neden olacaktır küçük bir müze, Mini sinema ,çeşitli kurslar Neden olmaz ? sağlık turizmi de yapan otellerin alıcısı klasik otellerden fazla farklı olsa gerek.Bu konuda Otel sahip veya yöneticilerinin yeniliğe ve gelişime açık, ileri görüşlü olmalarının önemi yadsınamaz .
Bu anlamda gelen misafirleri hiçbir cihaz , tesisat istemeyen sağlık sistemi hizmetlerinden yararlandırılmaları, oteli ,İşletmeyi de zenginleştirir .Bu hizmetlerden bazıları saç ekimi ,göz çizimi masaj akla ilk gelenler .Bu yazımda sağlık sorunlarını gideren pratik bir uygulamadan yani Biyoenerjiden bahsetmek isterim .bioenerji uzmanlarınca yapılan seanslar ile ,tüm ağrılar, fıtık ,migren yorgunluk ,guatr, tümör ,solunum, akciğer böbrek sindirim felç Koah romatizma kanser gibi pek çok rahatsızlıklardan 8-10 gün içerisinde büyük oranda kurtulabilirler .biyoenerji uygulamaları basittir ve huzur verir Ellerden gelen enerji ,hastanın negatif olanı enerjisini ve hatta bilmediği gizli hastalıklarını da çoğunlukla azaltır.hem, misafirlik hemde huzurlu bir sağlık paketi ,o işletmenin prestijidir.artık hemen hiç bir işletmede henüz verilmeyen bu hizmeti turistik işletme sahipleri veya yöneticilerinin bilmesin de ki yararlar mucizevidir
Kazakistan'dan dünyaya yayılan bu metot ülkemizde de birkaç bin kişi tarafından biliniyor ve uygulanıyor. ilaç alet gerektirmediği nden" dokunmadan masaj "zerafetin de icra ediliyor .turistik tesislerin misafirlerine sunabileceği ekonomik bu hizmetin Türk turizmine farklı ve ilgi çekici bir ivme kazandırabileceği aşikârdır .turistik bir işletme sıradan bir dükkan gibi Ne kadar maliyeti azaltırsam o kadar karım olur felsefesi ile hareket edemez !
Bu mantık nedeniyle eğitimli turizmciler bu sektörden uzaklaşmaktadır.Düşük sosyal haklarda bu işi hızlandırıyor.Bazı tatil işletmeleri çareyi Panayır vari eğlencelerde aramakta olup.daha işe yarar ve faydalı ,ucuz olabilecek hizmetler vermeye nedense pek ilgi göstermemektedir. Birçok işletme yatak ve yemek satan dükkanlar konumunda olmayı ticaret sanmaktadır!
Turizm sıradan bir ticaret değil mutluluk huzur sağlık ve kültür sunumudur oysa .Yatak ve yemek,turistik olmayan otellerde de var pekala .bu durum sanatla zanaat arasındaki fark gibidir zenaatkâr bir terzi sadece elbiseyi dikip bir an önce parasını almak düşüncesindedir. İşinin güzel olması beğenilmesi umurunda olmaz ancak yine bir terzi olan modacılar sanatçıdırlar ve yapıtları hem albenili hem nitelikli müşteriye hitap eder ve evrenseldirler ,hem de toplumda statü sahibidirler.işte sıradan otellerle turistik otellerin farkı böyledir.Turistik İşletmeyi kalifiye yapan şeyler,gelen misafirlere verilen ve çok da pahalı olmayan veya ücretsiz aktivite ve hizmetler olmalıdır.Bugün konaklama Tesisleri ile ilgili şikayetlerin hemen çoğu,oda tefrişi, ek hizmetler yeme-içme ve personel ile ilgilidir( bu oran %30 düzeyinde )misafirleri mutlu edecek küçük sağlık, psikolojik, kültürel ,estetik hizmetler ,belki de aksayan diğer yönleri tolere edebilirler.
Kısaca, turistik işletmeye bir sanat eseri ve bilimsel gözle bakılır ve ona göre Dizayn edilip çalıştırılırsa ,tesisler Her geçen yıl bir üst Kaliteye ,verimliliğe ve tanınırlığa kendiliğinden ulaşabilir. Turizm,uygar dünyanın SANATIDIR artık..
(İKRAMETTİN KARAMAN-7/4/2022
Adeta turizmin kitabını yamışın