Rahmi M. Koç Müzesi, "Sanat ve Dönüşüm" sergisine sahne oluyor.
Rahmi M. Koç Müzesi çevre duyarlı sanata kapılarını açtı
30. kuruluş yıldönümünü kutlayan Rahmi M. Koç Müzesi, "Sanat ve Dönüşüm" sergisine sahne oluyor. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ve Arçelik Back2Life Sürdülebilir Sanat Atölyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen sergi, atık malzemelerden hayat bulan heykellerden oluşuyor.
Rahmi M. Koç Müzesi, 30. yılına özel olarak hazırladığı "Sanat ve Dönüşüm" sergisiyle sürdürülebilirlik ve sanatı bir araya getiriyor. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ve Arçelik’in Back2Life Sürdürülebilir Sanat Atölyesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen sergi, 22 Ekim Salı günü kapılarını açtı.
Serginin ana temasını, endüstriyel ve elektronik atıkların sanatın dönüştürücü gücüyle yeniden yorumlanması oluşturuyor.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Heykel Bölüm Başkanı olan Prof. Rahmi Atalay, serginin, sürdürülebilirliğin sanatsal ifade ve toplumsal bir değer taşıdığını vurguluyor. Prof. Atalay, “Sergideki eserler, izleyicilere işlevini yitirmiş malzemelerin estetik potansiyelini keşfetme imkânı sunarken, insan ve doğa arasındaki bağı sorgulatan güçlü bir mesaj veriyor” dedi.
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu serginin endüstriyel atıklara sürdürülebilir odaklı tasarımlarla hayat veren eserlerle yeni bir bakış açısı getirdiğine dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Sergi, dönüşümün sadece çevresel bir zorunluluk değil, aynı zamanda sanatsal bir ifade ve toplumsal değer olduğunu vurguluyor. Koç Topluluğu olarak, sürdürülebilirlik yaklaşımımıza yeni boyut kazandıran bu sergiye katkıda bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Endüstriyel ve kültürel mirasımızın önemli örneklerinin yer aldığı Rahmi Koç Müzesi’nin 30. kuruluş yıldönümünde sanatın ve sanayinin güçlerinin birleşimiyle kıymetli bir sergi ortaya çıktı”
Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğluise “Müzemizin 30. kuruluş yıldönümünde endüstri ve sanatı buluşturan bir sergiye ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu sergiyi hazırlayan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ile Arçelik Back2Life İleri Dönüşüm Atölyesi’ne şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
24 parçadan oluşan sergide başta Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Görevlisi Soner Özdemir ve Araştırma Görevlileri Ozan Uygan, Hasan Çimenci; öğrencileri Dilara Yerlikaya, Barkın Coşkun, Yağız Akdoğan, Muhammet Enes Yetişkul, Mehmet Ali Çetinkaya, Selin Varol, Onur Kaya, Niyazi Kerem Bengi, Doğukan Çiltaş ve Back2life Sanat Atölyesi Sorumlusu Büşra Kara’nın çalıştığı eserler yer alıyor.
Sergi 22 Ekim- 17 Kasım tarihleri arasında Mustafa V. Koç (Lengerhane) binasında ziyarete açık olacak.
Rahmi M. Koç Müzeleri Hakkında
Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 1994 yılında kapısını İstanbul’da ziyaretçilerine açan Rahmi M. Koç Müzesi, otuzuncu yılının sonunda, dört ayrı müzesi, Ankara, Cunda ve Ayvalık ve bir kitaplığı ile dünya endüstriyel mirasının değerli örneklerini barındıran, dünya ölçeğinde tanınan ve takdir edilen bir kültür kurumudur. Toplamda 20 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzeleri’nde karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, havacılık, denizcilik, makineler, iletişim, bilimsel aletler, model ve oyuncaklar görülebilir.
Arçelik Back2Life Sanat Atölyesi Hakkında
Türkiye’de bir ilk olan Arçelik Back2Life Atölyesi, geri dönüştürülen ürünlere hayat vererek sanatsal çalışmalar yapmak amacıyla, 2022 yılında şirketin Eskişehir Buzdolabı İşletmesi’nde kuruldu. Geri ve ileri dönüştürülmüş malzemelerle inşa edilen Back2life atölyesi sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi konusunda farkındalık yaratmayı ve sanatçıların sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları için platform yaratmayı hedefliyor.