Su ürünleri sektöründe dünyanın en önemli fuarı olarak kabul edilen ve 27 yıl Brüksel’de düzenlenen Seafood Expo Global, bu kez İspanya’nın Başkenti Barcelona’da kapılarını açtı.
Seafood Expo Global fuarında Türkiye farkındalık yarattı
Su ürünleri sektöründe dünyanın en önemli fuarı olarakkabul edilen ve 27 yıl Brüksel’de düzenlenen Seafood Expo Global, bu kez İspanya’nın Başkenti Barcelona’da kapılarını açtı. Dünya genelinden 2 binin üzerinde firmanın katıldığı fuar, dünyanın birçok ülkesinden sektör profesyonellerini bir araya getirdi.
Pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen fuara, varyantlar nedeniyle karantinada bulunan Çin ve yaklaşık üç aydır yaşanan savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya’dan beklenen katılımın olmadığı belirtilirken, İSHİB’in milli katılım organizasyonu ile Türkiye’nin önde gelen 15 firması ürünlerini sergiledi.
Türkiye’nin Sea Food Fuarlarında her yıl farkını ortaya koyduğunu belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer, “Daha önce 27 yıl Brüksel’de düzenlenen fuar, 2020 yılında Barselona’da gerçekleştirilecekti. Ancak Kovid-19 salgını nedeniyle düzenlenemedi. Sektörde fuara yönelik uzun süredir bir beklenti vardı. Çünkü ürünlerimizin dünya pazarlarında yer aldığı en önemli fuarların başında geliyor. Milli katılım organizasyonunu birliğimizin yaptığı fuara bu yıl Türkiye sektörün önde gelen on beş firmasıyla katıldık. Firmalarımız ilgiden oldukça memnun. Zaten Türkiye su ürünlerinde AB’nin lider ülkesi” dedi.
Su ürünleri ihracatının pandemi döneminde dahi artarak devam ettiğini belirten İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun da sektörün ihracat performansını şöyle özetledi:
“Mart ayında sektörümüzün ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5 artarak, 116 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mart2022 döneminde ise ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2oranında artışla 204 milyon dolardan 351 milyon dolara yükseldi. İlk 3 aylık dönemde en fazla ihracatı 50 milyon dolar ile İtalya, 41 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 35 milyon dolar ile Hollanda, 32 milyon dolar ile Yunanistan,21 milyon dolar ile Rusya Federasyonu’na gerçekleştirdik. Ürün bazında baktığımızda ise yine aynı dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler130 milyon dolar levrek, 99 milyon dolar çipura, 28 milyon dolar orkinos ve 15milyon dolar alabalık şeklinde sıralandı.”
On iki aylık ihracat 1.5 milyar dolar
Sektörün son 12 aylık ihracatını da değerlendiren Sagun, “Geriye dönük on iki aylık ihracatımız ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,5 artarak 1 milyar446 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise196 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 174 milyon dolar ile İtalya, 155 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 131 milyon dolar ile Hollanda, 107 milyon dolar ile Yunanistan oldu” diye konuştu.
Çin pazarı sektörün itici gücü olacak
Orkinos ihracatı ile Japonya’da önemli pay alan Türkiye’nin, Çipura, Levrek ve Alabalık’ta AB’nin lideri olduğuna değinen Sagun, son 12 aylık ihracatta ilk sırada yer alan Rusya Federasyonu da bizim en önemli pazarımız. Ancak Rusya ve Ukrayna arasında yaklaşık üç aydır devam eden savaş nedeniyle rakamlarda biraz gerileme yaşansada savaşın sona ermesiyle yeniden eski hızına kavuşacağına inanıyoruz. Öte yandan bazı ürün çeşitlerindeki kısıtlamalar nedeniyle sınırlı ihracat yapabildiğimiz Çin pazarından oldukça ümitliyiz. Ürün skalasının genişlemesi halinde Çin pazarı, sektör ihracatının itici gücü olacak” dedi.
İSHİB Yönetim Kurulu fuara geniş katılım gösterdi
Fuarı ziyaret ederek, katılan Türk firmalarının stantlarını gezerek başarılar dileyen Türkiye’nin Barselona Başkonsolosu Selen Evcit, Ticaret Ataşeleri Nurdan Çamlıbel Aydın veMehmet Örnek, daha sonra İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, Başkan Yardımcıları TeomanDurukan ve Oğulcan Kemal Sagun, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömür Oral, VehbiMerzeci, Mustafa Alper Şölen ve TİM Su Ürünleri Sektör Konseyi Başkanı AhmetTuncay Sagun ile bir araya gelerek, sektör hakkında bilgi aldılar.