Evet yanlış duymadınız!
Hem de bu devirde böyle aile mi var?
Var, var olmasına var da!
Damga vurmak, ses getirmek, dikkatleri çekmek!
Hele bu eylemler, kültür sanat ve edebiyat alanında oluyorsa!
Bu aileyi taktir mi etmeli?
Yoksa siz. Aile boyu yazar olan Cevherli yazar grubuna; gidin daha kârlı bir işle ilgilenin de para kazanın,
ülkenin hali belli mi, diyorsunuz?
Böyle karamsar bir girişten sonra yazar ailesinin geleceğe olan güvenin bir tarafa itilerek Cumhuriyetin pırıl pırıl yetiştirdiği çocukların, anne ve babasının desteği ile nasıl aile boyu yazar olmalarının işte öyküsü…
Düşündüm.
Kültür öyküsünü nasıl kurgularım.
Anadolu’nun çekirdek ailesi, anne baba ve çocuklardan oluşur.
Eğer köyde yaşıyorlar ise kendi kendine yeterli olmaları için anne baba ve çocuklar beraber çalışmak zorundalar. Çocuklar büyüyene kadar hayatın içinde ailenin bir bireyi değil, çalışanı yani ailenin emekçisi olur çıkar.
Gelelim Cevherli ailesine...
Cevherli ailesinin hikâyesi baba Alptekin Cevherli’nin ilkokulda okul gazetesi çıkarmasıyla başlamış. Daha sonra ortaokulda ve lisede çeşitli gazetelerde köşe yazları yayınlanmış. Üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamlamış. Bu arada da yazıları artık rutin olarak yayınlanıyormuş. Derken sırasıyla Ufuk Ötesi, Liberal Demokrat, Yeniçağ ve Star gazetesi ile ardından gelen İstanbul’da televizyon programlarıyla birlikte ilk iki kitabı da yayınlanmış. Ardından Kocaeli macerası ve eşinin eski bir günlüğünde gördüğü mesajla hayatları değişmiş aslında. Eşi Revasiye Cevherli, ‘bir gün ünlü bir çocuk yazarı olacağım’ diyormuş. Bu arada eşinin yazdığı hikâyeleri ondan habersiz toplayıp ‘Benim Hikâyelerim’ adıyla 1000 adet kitap bastırıp doğum gününde hediye etmiş...
Bu arada Kocaeli Şairler ve Yazarlar Birliği Platformu’na başkan seçilmiş ve ardından platformu Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği adıyla yeniden yapılandırıp resmiyet kazandırmış ve böylece kentin hâlâ faal ve en kadim şair yazar derneği de kurulmuş olmuş. Derken ardından pek çok şair yazar derneği ve platformu kurulmuş ve bugün sayıları yirmiye yakın. Bu arada Melekler Yayıncılık adıyla kentin yazarları başta olmak üzere yeni yazarların ve çocuk yazarların önünü açan bir yayın evi kurmuşlar.
Bu arada dernek toplantılarına küçük kızlarını da götürüp, kültür ve edebiyat ortamında yetişmelerine olanak sağlamış. Evde bilgisayarda anne ve baba sürekli yazı yazınca ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği toplantıları da işin içine girince ailenin büyük kızı Duru Melek bilgisayarda küçük, kısa hikâyeler yazmaya başlamış. Ve o hikâyeleri ‘Duru’nun Günlüğü’ adlı kitapta toplayıp kendi yayınevlerinden basmışlar. Kitap basıldığında Duru Melek 7 yaşındaymış.
Ardından küçük kız Bilge Melek’in ‘Şiirlerim’ adlı kitabı dernek toplantılarında kendi yazıp okuduğu şiirlerinin derlenmesiyle oluşup basılmış.
Bugün Melekler Yayıncılık, KKTC’den Ağrı’ya ve İstanbul’a kadar ve elbette Kocaeli ağırlıklı yazarları olan bir yayınevi olmuş. Aile olarak romandan öyküye, şiirden çocuk masallarına ve politik eserlere kadar anne, baba ve iki kızın ise toplamda 26 kitabı yayınlanmış.
Şimdi.
Kararı siz verin
Kocaeli kitap fuarına damgasını vuran kitap fabrikasının emekçi, kültür ailesi!
Umarım ülkeme örnek olurlar.