Afrika'nın hızla artan nüfusu ve pazarları, küresel büyümenin yavaşladığı bir ortamda iş dünyası için önemli fırsatlar sunuyor.
TABA, Türkiye İle Afrika Arasında Köprü
NHA Yılmaz Parlar/ İstanbul Hızla büyüyen ve kentleşen bir nüfus, Afrika'nın şu anda yaklaşık 1,2 milyar olan nüfusunun 2030 yılına kadar 1,7 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Afrika'nın mal ve hizmetlere yönelik karşılanmamış talebini karşılamak, altyapısındaki boşlukları kapatmak, istihdam yaratmak ve yoksulluğu azaltmak için iş dünyasından daha fazla yenilik ve yatırım şart.
TABA kilit sektörlerdeki Afrika iş fırsatlarının kapsamını açıkladı.
29-30-31 Ağustos'ta İstanbul'da gerçekleşecek Afrika İş Forumu ve Fuarı (AFEX ) nedeniyle Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) 08 Ağustos 2023 Salı günü, Taksim Point Hotelde bir panel düzenledi.
Türkiye'de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, TGRT Haber Ekonomi Müdürü, YAPDER, Güvenilir Ürün Platformu Genel Başkanı Celal Toprak'ın Moderatörlüğünde Taba Başkanı Fatih Akbulut ve Özgün Ocar, Afrika ile detaylı bilgiler paylaştı.
Hiperaktif geçen toplantıda Moderatör Celal Toprak açılış konuşmasında Türkiye'nin Afrika'ya ihracat noktasında da bu pazarların varlığın oluşmasında bunu en iyi yapanlardan biri TABA olduğunu belirtdi.. Yönetim Kurul Başkanı Fatih Akbulut tablonun ayrıntıları konusunda bilgi vereceğini açıkladı.
Toprak "TABA'da yeni dönemde iki yüz etkinliğin ardından İstanbul'da Afrika önemli iş insanlarını Türk firmalarıyla buluşturuyor ki yeni bir ticari atmosfer " dedi ve Fatih Akbulut'a sözü bırakdı.
Fatih Akbulut, Yatırımcıların bu fırsatı karlı, sürdürülebilir işletmelere dönüştürmek için atabilecekleri adımları önerdi.
Afrika ülkeleri gelişmekte olan pazarlarla yeni bağlar kurulduğunu aktardı.
Afrika ülkeleri, gelişmekte olan hayati pazarlarla yeni bağlar kurarak reaktif diplomasiden proaktif diplomasiye geçmek için ilerlemeler kaydetdiğini paylaştı.
TABA Başkanı Fatih Akbulut, Afrika ekonomisine katkı ve Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için bugüne kadar 200'den fazla etkinlik yaptıklarını, bu etkinliklere yeni bir boyut kazandırmak istediklerini, Afrika ile en doğru ilişkiyi ülke olarak bizim kurduğumuzu, bütün bunların gerçekleşmesi için AFEX olarak ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını söyleyerek, özetle, "29-30-31 Ağustos'ta İstanbul'da gerçekleşecek Afrika İş Forumu ve Fuarı'na (AFEX) Afrika'nın 40'tan fazla ülkesinden seçilmiş iş insanı katılacak.
TABA olarak amacımız, Türkiye ve Afrika arasında hakka ve hukuka dayalı, dostane ve sürdürülebilir bir gelişim ortamının oluşturulmasına katkı sağlamak ve böylece ülkemizin bu pazardaki potansiyel ihracat hacmine ulaşmasını hızlandırmak. Bu nedenle Türk iş insanları için çok büyük bir fırsat sunuyoruz." dedi
Gerçektende, Afrika'nın geleceği parlak görünüyor. Ekonomik hızlanma ve iyileşen iş ortamı, her biri kilit ekonomik sektörlerde dönüştürücü büyümenin kilidini uzun vadeli trendle destekleniyor.
Gelirler artıyor ve tüketici pazarında yeni iş fırsatları doğuyor. Afrika sanayileşiyor, Üreticiler işlenmiş gıdalardan otomobillere kadar her şeyin üretimini hızlandırırken, Afrika sanayi devrimi yolda.
Bacasız endüstriler arasında Turizm gibi devam eden gelişim gösteren sektör birer fırsat.
Afrika altyapı açığını kapatmaya çalışıyor, zayıf altyapı, Afrika'da yatırım ve büyümenin önündeki en önemli engellerden biridir. Ancak önemli ilerlemeler kaydedildi. Tarım ve kaynak zenginliğini serbest bırakacak yenilikler mevcut. Afrika uzun zamandır hem tarım hem de maden kaynaklarındaki zenginliğiyle biliniyor.. Artan dijital ve mobil erişim potansiyeli gün geçtikçe artıyor.
Türkiye ve Afrika arasındaki ticari, sosyal, kültürel ve diplomatik ilişkileri güçlendirme hedefiyle 2012 yılında kurulan TABA, bugün her iki taraf arasında sürdürülebilir ve karşılıklı çıkarlar doğrultusunda ilişkiler geliştiren bir kurum olarak faaliyetlerine devam ediyor.
TABA, Endonezya'dan ABD'ye, Brezilya'dan Hollanda'ya kadar pek çok farklı ülkede üçlü forumlar düzenledi ve bu ülkelerin Afrika ile bağlantılarına önderlik etti.