Gezi

Taraklı konakları restore edilerek turizme kazandırılacak

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde tescilli 200'ün üzerindeki yapı için restorasyon çalışması yürütülerek, turizme kazandırılacak.

12 Mayıs 2024 Saat: 16:00
Taraklı konakları restore edilerek turizme kazandırılacak
Taraklı konakları restore edilerek turizme kazandırılacak

Taraklı konakları restore edilerek turizme kazandırılacak

Levent Candan/ Sakarya

Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı: "Restore edilen binalarımız var. En son restore ettiğimizi öğretmenevi olarak hizmete açtık. Eski Kültür Evi'ni restore ediyoruz. Orayı da Kitap Kafe olarak faaliyete sokacağız. Üç bina daha kamulaştırdık. Restorasyonları tamamlandıktan sonra onları da turizme kazandıracağız.

Tarihçe:

Eski adı ' Dablar' olan Taraklı'nın Hellenestik dönemde 'Bytinia' adını alan bölge içinde olduğu bilinmektedir. Hisartepe'de bulunan iki sarnıç M.Ö. l. bin ile M.Ö. 2000 arasını tarihlemektedir.
Osmanlı Devletinin kuruluşundan önce, Ertuğrul Gazi zamanında, Osman Bey'in Komutanı Samsa Çavuş Sakarya Vadisindeki Sorkun, Yenice Tarakçı (Taraklı) ve Göynük taraflarına akın düzenlemiş, Hırıstiyan ahalinin yaşadığı bu toprakları Bizanslılardan alarak Osmanlı Beyliğinin topraklarına katmıştır.
Taraklı'nın Osmanlı topraklarına katılışı ile ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırmalarda fethin tarihi olarak 1289 ile 1293 yılları arasında ihtilaf olmakla birlikte, Taraklı'nın Osmanlı Beyliği topraklarına katılışı Beyliğin Anadolu Selçuklu Devletine yarı bağımlı olduğu yıllara rastlar. Ayrıca Taraklı'nın fethinde Samsa Çavuşla beraber kesin işbirliği içinde olan Harman-Kaya Beyi Köse Mihal'inde etkisi olmuştur.
Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferine çıkarken Taraklı'da konaklayarak Veziri Yunus paşaya yaptırdığı ve şu anda kendi adıyla anılan Yunuspaşa camii diğer adıyla kubbelerindeki kurşunlarla ünlenen Kurşunlu camii 1517 yılında tamamlanmıştır.
Evliya ÇelebiSeyahatnamesinde bahsedildiği üzere İlçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığı belirtilmektedir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiştir.

Evliya ÇelebiSeyahatnamesi'nde Taraklı'dan şöyle bahsetmektedir: 'Oradan Kuzey tarafa köprüyü geçerek Sakarya nehri boyunca 'ağaç denizi' denilen ormandan geçtik. Burası bir ormandır ki içinde şehir adamı olmayan nice garip kimseler kaybolup vahşi canavarlara kısmet olmuştur. Defne, ardıç, çam, ıhlamur ağaçlarının kokusundan insanın damağı kokulanır. Güneş içine asla etki yapmaz. Bu ağaçlıklar içinde nice bir tahta biçecek biçki değirmenleri olup, gemi keresteleri keserler. Bu dağlar dört sancak sınırında olup, gerçekten ağaç denizidir.Bir yanı Bursa, bir yanı İzmit, Bir yanı da Bolu ve Kocaeli sancaklarıdır. Etrafı ancak bir ayda dolaşılabilir. Ama seçme yerleri Geyve Taraklı yolu arasında olan kısmıdır.'


1926-1928 yılları arasında bucak haline gelen Taraklı'da 1954 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş 1987 yılına kadar Geyve İlçesine bağlı kasaba olarak kalmıştır.27 Haziran 1987 tarihinde 3392 Sayılı Kanun ile İlçe teşkilatına dönüştürülmüş olup, 30.07.1988 tarihinde İlçenin ilk Kaymakamı göreve başlamıştır.

Sakarya’ya bağlı Taraklı ilçesini aslında hepimiz reklamlardan tanıyoruz. Pek çok televizyon reklamında doğal güzellikleri ve tarihi ile ön plana çıkan ilçe, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan, dar sokakları ve ahşap evleri ile ünlü bir yerdir.

Günümüzde Taraklı ilçenin en önemli özelliği ise en az 300 yıllık tarihi ve Osmanlı mimarisinin özellikleri ile ön planda olan ihtişamlı evleridir. Çoğu tarihi evin yaşı üç yüzyılın üzerindedir. Beldede restore edilip tekrar kullanıma hazır hale getirilmiş 100’ü aşkın ev yer almaktadır.    

Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunun temel taşını oluşturan; üç katlı ev biçimi ile oluşturulmuş olmasıdır. Bu evlerden birkaçı şöyle sıralanabilir:

 

  • Çakırlar Evi
  • Çakıroğlu Konağı
  • Hisar Evi
  • Meriç Özen Evi
  • Mürvet Tanyel Evi
  • Selahattin Kozcağız Evi

 Bizans döneminden kalma kil hamam ve kaplıcalar bölgede hizmet vermeyi sürdürmektedir. Dolayısıyla Taraklı sadece tarihi ve doğal güzellikleri yönünden değil, sağlık turizmi alanları ile de ziyaretçileri arasında ön plana çıkmaktadır. Göynük tarafından gelen dere ise Taraklı’nın güzelliğine ayrı bir atmosfer katmaktadır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Turizm Haberci, Turizm haberleri, Turizm Bölgeleri hakkında bilgiler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız