Seyahat acentalarına nitelikli personel kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), İŞKUR ile iş birliğine gitti.
Seyahat acentalarına nitelikli personel kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), İŞKUR ile iş birliğine gitti. İŞKUR'un İşbaşı Eğitim Programı'na katılan seyahat acentaları 3 ay maaş ve genel sağlık sigortası desteği alabilecek. İŞKUR ile TÜRSAB arasından TÜRSAB Genel Merkezinde gerçekleştirilen imza törenine; İŞKUR İstanbul İl Müdürü Kadir Akyüz, İŞKUR İstanbul İl Yöneticileri, TÜRSAB Başkan Yardımcıları Hasan Eker ve Davut Günaydın, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Esra Başeskioğlu, TÜRSAB İstanbul Bölge Temsil Kurulu Başkanları, çok sayıda seyahat acentası temsilcisi ile basın mensupları katıldı.
Eker: "üyelerimizin maliyetlerini düşürecek adımlar atmaya devam edeceğiz"
İmza töreninde konuşan TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker, Yönetim Kurulu olarak her zaman, üyelere daha fazla hizmet verme düşüncesiyle hareket ettiklerini, seyahat acentalarının maliyetlerini düşürme, hizmet kalitelerini ve iş hacimlerini artırma yönünde bir yaklaşımı benimsediklerini ifade etti. Seyahat acentalarının satışlarını artırabilmek için ulusal ve uluslararası fuarlara katıldıklarını, TÜRSAB olarak fuar düzenlediklerini hatırlatan Eker, "Farklı ve önemli çalışmalara da imza atıyoruz. Üyelerimize dokunmak için 2 ay önce bir yazılım programı geliştirerek ücretsiz olarak seyahat acentalarımızın hizmetine sunduk. 1200 üyemiz bu yazılımı indirdi. Bu programı daha da geliştireceğiz. Dijitalleşmeye yönelik çalışmalarımıza ise devam edeceğiz" diye konuştu.
İşkur'un programları ve teşviklerinden seyahat acentaları da yararlanacak
İŞKUR ile gerçekleştirilen iş birliğinin seyahat acentalarına sağlayacağı katkıya dikkat çeken Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Seyahat acentalarında en önemli gider kalemini personel maaşları oluşturuyor. Bu tür teşviklerle bu giderleri azalttığınızda seyahat acentalarımız da nefes alıyor. Bu iş birliğini nasıl daha fazla geliştiririz diye aylardır çalışıyoruz. İŞKUR'un işverenlere yönelik mevcut programlarını ve teşviklerini seyahat acentalarımız yeterince bilmiyor. Bu alan için piyasada danışmanlara ihtiyaç varmış gibi bir algı mevcut. Ama böyle bir ihtiyaç yok. İŞKUR'un danışmanları bu konuda seyahat acentalarımıza her türlü desteği verecek. Bu programlara ve teşviklerin duyurulması hususunda TÜRSAB TV de destek sunacak."
"Devletin verdiği teşviklerden yararlanmak istiyoruz"
Seyahat acentaları olarak Devletten beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Hasan Eker, şunları kaydetti: "Devletten talebimiz şu: Turizm sektörünün önemi konusunda herkes hemfikir. Turizm, bugün 1.2 milyonun üzerinde kişiye doğrudan istihdam yaratıyor. Cari açığı kapatan bir sektörüz. Ama devletin verdiği teşviklerden yararlanamıyoruz. Bize teşvik vermek yerine tam tersi üzerimizdeki yük artırılıyor. Son olarak Konaklama Vergisi, TGA katkısı ödemeye başladık. Biz Birlik olarak seyahat acentalarına destek bekliyoruz. Bugün ülkemizde ihracat yapanlara teşvik veriliyor ama turizme verilmiyor. İhracatçılara saygımız sonsuz ancak yapılan ihracatın yüzde 80'i ithalata dayalı. Ama turizmde elde edilen dövizin tamamı ülkemizde kalıyor."
Eker, sözlerine son verirken İŞKUR ile yapılan çalışmada emeği geçen başta İŞKUR İstanbul yönetimi olmak üzere TÜRSAB Akademi ve katkı sunan birimlere teşekkür etti.
"Seyahat acentalarına birinci ağızdan bilgi vereceğiz"
Hasan Eker'in ardından söz alan İŞKUR İstanbul İl Müdürü Kadir Akyüz, turizm sektörünün Türkiye ve İstanbul için önemine dikkat çekerek sektörün çok hızlı büyüdüğünü kaydetti. Bu kadar hızlı büyüyen sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacına çözüm geliştirmek için TÜRSAB ile iş birliğine gittiklerini açıklayan Akyüz, "TÜRSAB ile iş birliği protokolü imzalayarak, İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı çerçevesinde seyahat acentalarına destek vereceğiz. İŞKUR'un program ve desteklerini seyahat acentalarına aktarmayı kendimize vazife edindik. Seyahat acentalarına İŞKUR olarak birinci ağızdan bilgi vereceğiz. Bugün burada gerçekleştirilen sunumlar ve toplantılar devam edecek. Amacımız istihdama katkı sunmak. Bütün derdimiz bu" diye konuştu.
"İşkur'un işbaşı eğitim programı seyahat acentalarına çok uygun"
Açılış konuşmalarının ardından İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Şerefeddin Ege, İŞKUR'un programları ve destekleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. İstihdama hızlı katılım nedeniyle İşbaşı Eğitim Programı'nın seyahat acentalarına çok uygun bir program olduğuna işaret eden Ege, hizmet sektöründe bu program vasıtasıyla işe alınan kursiyerlerin genel sağlık sigortasını ve 8.500 TL'ye kadar olan maaşlarının 3 ay boyunca İŞKUR tarafından karşılandığını açıkladı. Bu programda İŞKUR'un bir işyerinde maksimum personel sayısının yüzde 30'una destek verdiğini dile getiren Ege, işverenin İşbaşı Eğitim Programı'na katılan kursiyerlerin en az yüzde 70'ini 9 ay istihdam etme zorunluluğu bulunduğunu ifade etti. Ege'nin açıkladığı programın detayları ise şöyle:
İşverenler için başvuru koşulları:
Başvuru yapacak seyahat acentasının en az 5 çalışanı bulunması gerekiyor.
Başvuru yapacak işyerinde kursiyere işi öğretecek en az bir sigortalı çalışan olması gerekiyor.
İşverenler bu programa online olarak başvurabiliyor. Şartları uygun olan işverenler İŞKUR Danışmanı tarafından aranarak süreç başlatılıyor.
Program nitelikli meslekleri kapsadığı için garson, seyahat danışmanı, bulaşıkçı vb. meslekler için başvuru yapılamıyor.
Kursiyerler için başvuru şartları:
Kursiyerin İŞKUR'a kayıtlı bir işsiz olması,
Son bir ayda sigorta kaydının olmaması,
Emekli olmaması,
Son bir yıldır bir firmanın çalışanı olmaması,
İşverenin birinci ve ikinci derece yakını olmaması,
15 yaşını aşmış olması gerekiyor.